Gecombineerd leefstijlprogramma dringt ziekteverzuim werknemers terug

Gecombineerd leefstijlprogramma

Een gecombineerd leefstijlprogramma, de naam verraadt het al wel. Het is namelijk een programma om fittere werknemers te krijgen én te behouden. Deze week promoveert in dit kader mevrouw Tessa Kouwenhoven- Pasmooij op haar onderzoek. Ze deed dit aan het Erasmus Medisch Centrum en het heet ‘PercetFit@work’.

Studie 1

In de eerste studie vergeleek ze twee groepen werknemers die risico lopen op chronische ziekten. Met name veroorzaakt door overgewicht, roken en ongezonde voeding. Maar ook is te denken aan slecht slapen, te weinig bewegen, of een combinatie hiervan.

De ene groep volgde zelfstandig het online leefstijlprogramma Perfect Fit. Dit programma kwam na invoering van allerlei persoonlijke gegevens met een leefstijladvies op maat. De andere groep volgde hetzelfde programma, maar kreeg daarbij hulp van een coachende bedrijfsarts. Deze ‘coach’ bood de helpende hand bij het wegnemen van drempels. Alles met als doel om fysiek en mentaal fit te worden.

Uit deze studie bleek dat de combinatie van het leefstijlprogramma én de motiverende gesprekken het beste werkt. Werknemers uit beide groepen vertoonden na twaalf maanden gezonder gedrag. Maar wanneer ze ook coaching kregen, lag dat percentage hoger en nam ook het gewicht af.

Studie 2

In de tweede studie bekeek Kouwenhoven het effect van de online ‘serious game’ Reis je Fit. Hierbij werden deelnemers met overgewicht in twee teams ingedeeld. Ze gingen een competitie met elkaar aan. Want de inzet was zoveel mogelijk bewegen. Zo kon men met de geregistreerde bewegingen punten te verdienen.

“De deelnemers bleken buitengewoon fanatiek te worden van het competitieve element. Ze bewogen allemaal meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid”, zag Kouwenhoven. “Ze verloren gemiddeld zes kilo lichaamsgewicht. Hun buikomvang nam met bijna zes centimeter af. En dat dus grotendeels op eigen kracht met steun van collega’s. Door optimaal gebruik van de digitale mogelijkheden kost de gidsende inbreng van de arts weinig tijd. Maar het rendement is groot.”

Terugdringen ziekteverzuim

Als bedrijven dus deze blended gezondheidsprogramma’s op de werkvloer aanbieden, kan ziekteverzuim worden teruggedrongen. De Arbodienst van het Erasmus MC is hier al mee begonnen. “Bedrijven zijn gebaat bij een goede inzetbaarheid van hun medewerkers. De medewerker profiteert van een fitter gevoel tijdens zijn werk, maar zeker ook daarbuiten”, aldus Kouwenhoven.

Lees meer in het stuk op Nu.nl en lees via dit stuk het onderzoek van het Erasmus terug door in het artikel op de link te klikken.

Gecombineerde leefstijlinterventie

Vrijblijvend afspreken?

Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.