Gratis screening ondervoeding

Ondervoeding

Ondervoeding is een onderschat probleem. Bij ondervoeding denken veel mensen aan de magere kindjes in gebieden met absolute hongersnood. Maar ook in goed gevoede gebieden komt een vorm van ondervoeding voor. Vele oorzaken kunnen hier aan ten grondslag liggen; eenzaamheid en verdriet, maar ook verminderde eetlust, onderliggende ziektes, verminderde vermogens om eten te kopen en/ of te bereiden en kauw- en slikproblemen zijn enkele voorbeelden hiervan. Daarom is er een gratis screening op ondervoeding in Winterswijk in november.

Te zwaar en toch ondervoed

Als het gewicht zakt terwijl iemand juist wat te zwaar was, wordt soms gezegd dat dit prima is, een paar kilo minder. Maar dit is zeker niet het geval! Als iemand zonder er moeite voor te doen, zomaar afvalt, is dit geen gezonde manier. Er kan dan zeker sprake zijn van ondervoeding. Zelfs als iemand veel te zwaar is. Er is dan sprake van een tekort op het gebied van vitamines en mineralen. Mensen krijgen minder energie en bepaalde klachten nemen toe.

Men komt in een neerwaartse spiraal terecht. Minder eten leidt tot minder energie om eten te bereiden en men raakt verder verzwakt. Het kan tal van gevolgen hebben. Je kunt denken aan bijvoorbeeld vaker vallen, langzamer herstel na een operatie of ziekte en een vertraagde wondgenezing. Maar ook meer kans op doorligwonden, afname spiermassa, lagere kwaliteit van leven en indirect door vele gevolgen zelfs een verhoogde kans op overlijden.

Bij het beoordelen of er sprake is van ondervoeding, op aanvraag van huisarts, wijkverpleging of mantelzorgers, kan het zonder dat het heel duidelijk was, al in een gevorderd stadium zijn, waarbij het van groot belang is het proces te stoppen en te keren.

Daarom is het geen overbodige luxe om een screening ondervoeding af te nemen. Dit is een gevalideerde screening die makkelijk af te nemen is met behulp van enkele vragen en metingen, waaronder de handknijpkracht.

Ondervoeding herkennen

Mocht u symptomen herkennen bij mensen in uw omgeving, of zichzelf herkennen in de volgende symptomen, neem dan contact op voor een afspraak. Symptomen waaraan ondervoeding herkend kán worden zijn; lusteloosheid en vaak een ‘slap’ gevoel, een dunne en droge huid, vermoeidheid, afname van het vetweefsel en spierkracht (potje niet meer open kunnen krijgen), kouwelijk zijn, verminderde eetlust, depressieve gevoelens, droog haar.

Data screening

De screening is kosteloos en kan op de volgende dagen op afspraak bij de persoon in kwestie aan huis worden afgesproken. Vrijdagochtend 24 november van 9.00 tot 11.30 uur en donderdag 30 november van 9.00 uur tot 16.30 uur. Bij veel animo of indien deze dagen voor u of uw naaste niet schikken, wijken we uit naar andere data.

Indien er sprake is van ondervoeding, is eventuele verdere begeleiding daarna mogelijk. Consulten door de diëtist zijn opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeraar.

Voor meer informatie of aanmelden voor de gratis screening door diëtist Marieke Sleeking, kan via info@etenmetverstand.nl of 06-54393200

Kijk voor meer informatie over ondervoeding ook op www.goedgevoedouderworden.nl

Vrijblijvend afspreken?

Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.