Kieskeurige eters thuis? Het ligt niet aan de opvoeding.

Op de site van  cookloveshare staat onderstaande tekst. Ik heb deze link toegevoegd omdat het naast dat het de bron is van de tekst, een heel leuke en interessante site is voor voedingsgerelateerde zaken. Neem een kijkje!

Zit je in een restaurant, zijn de groenten al door de spaghetti geroerd. Resultaat: brullend kind. Goed nieuws voor ouders: niet de opvoeding maar de genen hebben de grootste invloed op het kieskeurige eetgedrag van peuters.

Het University College London heeft het eetgedrag van 1.921 gezinnen met een tweeling van zestien maanden oud geanalyseerd. De wetenschappers onderzochten in hoeverre de genen of juist de omgevingsfactoren van een kind invloed hebben op selectief eetgedrag en het weigeren om nieuwe voedingsmiddelen uit te proberen (neofobie).

Jong geleerd is oud gedaan: Zo maak je van je kind een gezonde eter.

Kieskeurige eters thuis? Het ligt niet aan de opvoeding 1

Wat blijkt? Het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Child Pyschology and Psychiatry,wijst uit dat beide eigenschappen vooral genetisch zijn bepaald en dus geen weerspiegeling zijn van een bepaalde (slechte) opvoedingsstijl. Voedselneofobie is het meest afhankelijk van de genen. De neiging van een kind om zeer selectief te zijn – op de textuur, smaak en geur van voedingsmiddelen – wordt ook door de genen beïnvloed, al speelt opvoeding hierin ook vaak een rol.

Co-auteur van het onderzoek, Andrea Smith, zegt: “De wetenschap dat het moeilijke eten niet per se door de opvoeding komt, kan een hele opluchting zijn voor ouders.” Volgens hoofdonderzoekster Dr. Clare Llewellyn vormen onze genen niet ons lot; “Ondanks dat eetgedrag vaak genetisch bepaald is, kan je met de juiste opvoeding het juiste eetgedrag wél aanleren.”

(Tekst: Nadine Hofman, bronnen mirror.co.uk en jmouders.nl)

 

Vrijblijvend afspreken?

Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.