Wat wilt u laten meten?

Meten is weten

Meten

Het kan motiverend werken om inzicht te hebben in de effecten op je lichaam bij het aanpassen van je eetgewoonten. Daarom is inzicht in verschillende waarden fijn. Je ziet of  de veranderingen in je eetpatroon wat doen. En je kunt sneller weer (kleinere of grotere) aanpassingen doorvoeren op het moment dat je ziet dat de veranderingen in de samenstelling van het lichaam wat minder positief zijn.

Vroeger, en dan nog niet eens heel lang geleden, was het getal dat het gewicht aangaf op de weegschaal te enige meter, samen met eventueel de middelomtrek. Deze waarde kan nog steeds nuttig zijn om te meten. Verdere waarden kon je alleen in zeer uitzonderlijke situaties bijvoorbeeld in het ziekenhuis laten meten.

Maar de apparatuur is verder verbeterd en beschikbaar geworden voor gebruik in de eerste lijn.

 

De mogelijkheden

Ik heb een weegschaal die enkele waarden meet. Dit zijn:

  • Het gewicht en daarbij de ook zelf te berekenen BMI, de body Mass Index, een maat voor de verhouding tussen lengte en gewicht. U kunt hier uw BMI berekenen
  • Het vetpercentage
  • Het percentage spieren
  • Het visceraal vet. Dit is buikvet, de hoeveelheid vet tussen de organen en een belangrijke maat voor het risico van overgewicht op de gezondheid.

In mijn softwareprogramma voor diëtisten, bereken ik dan de kilo’s vet en spier. Echter, het is geen zeer professionele weegschaal. Het gewicht meten met de weegschaal is voldoende. De andere apparaten nemen de overige metingen over. Want in combinatie met de andere metingen is er sprake van een zeer precies en betrouwbaar beeld. Het gaan dan om de volgende apparaten; een handknijpkrachtmeter en een bio-impedantiemeter. Dit laatste apparaat meet ook de hoeveelheden vet en spier, maar daarnaast ook het vocht. En dát is ook erg van belang. Want bij iemand die veel vocht vasthoudt, of onregelmatig veel vocht vasthoudt, kan dit namelijk het gewicht in kilo’s beïnvloeden en zouden de waarden niet goed geïnterpreteerd kunnen worden.

 

Wanneer belangrijk?

Deze apparaten kunnen veel informatie verschaffen. Vooral bij de bepaling van de voedingstoestand bij een verdenking op ondervoeding na een eerste screening, zijn de handknijpkrachtmeter en bio-impedantiemeter van grote waarde.

Maar tijdens een periode van voedingsinterventie, bijvoorbeeld om te komen tot een lager lichaamsgewicht, geven de waarden van een meting inzicht op de resultaten van veranderingen in het eetpatroon, meer dan alleen het getal op de weegschaal. Dit kan motiveren en stimuleren.

Ten slotte kan de bio-impedantiemeter gebruikt worden voor de berekening van de eiwitbehoefte bij mensen met bijvoorbeeld COPD.

handknijpkrachtmeter en bio-impedantiemeter

 

Meting laten uitvoeren? Dat kan.

Kortom, voor veel mensen kan het interessant zijn om eenmalig of met enige regelmaat een meting uit te laten voeren met deze apparaten en dat kan dan nu ook! Het uitvoeren van een complete meting duurt ongeveer 20 minuten. Voor de bio-impedantiemeting krijgt u plakkers op uw handen en voeten. Met de uitleg van de uitslagen (de uitslagen worden vergeleken met streefwaarden voor mensen van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd) erbij een half uur.

Wilt u een afspraak maken hiervoor, neem dan gerust contact op. Het past binnen de normale consultmogelijkheden die de praktijk biedt. Mensen met een implantaat, zoals een pacemaker, kunnen géén gebruik maken van de bio-impedantiemeter.

Ook meten en wegen?

Vul het formulier in en ik neem contact met u op.