Voedingsadvies door diëtisten helpt bij depressie

Voedingsadvies door diëtisten helpt bij depressie.

Mensen met een depressie kunnen baat hebben bij voedingsadviezen van een diëtist. Dat concluderen Australische onderzoekers na hun onderzoek bij 67 mensen met een depressie. De studie is weliswaar klein, maar de resultaten zijn veelbelovend. Voedingsadvies ging gepaard met een verbetering van de depressie bij 1 op de 3 patiënten. Volgens deskundigen is dat een vergelijkbaar effect als van antidepressiva.

Mediterrane voeding

In het onderzoek kreeg de helft van de deelnemers gedurende in totaal 7 uur begeleiding van een diëtist. Ze gingen 12 weken lang een mediterrane voeding eten met volkoren graanproducten, groenten, fruit, peulvruchten, ongezoete zuivel, noten, vis, kip, eieren en olijfolie.

Ze werden ook geadviseerd om te minderen met zoete producten, frisdrank, fastfood, geraffineerde graanproducten en rood en bewerkt vlees. De andere helft ging ook in totaal 7 uur naar een professional. Hierbij ging het om sociale ondersteuning. Hierbij kun je denken aan praten over onderwerpen als sport, nieuws en muziek. Maar ook het spelen van spelletjes. Na 12 weken bleken er duidelijke verschillen tussen beide groepen. In de groep met mediterrane voeding verbeterde de depressie bij 32% van de deelnemers. In de groep met sociale ondersteuning was er verbetering bij slechts 8%.

Ook preventief effectief

Eerder waren er wel al aanwijzingen dat een gezonde voeding de kans op het ontstaan van een depressie verkleint. Depressies komen namelijk minder vaak voor bij mensen die gezond eten. Een mediterrane voeding verkleint de kans op een depressie met 30%, zo blijkt uit meerdere studies.

Deze tekst is aangepast overgenomen van de site van ‘Nieuws voor diëtisten’, een artikel geschreven door Angela Severs.

Lees de bron van het stuk hier

Vrijblijvend afspreken?

Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.